Кажи ми с какви хора си заобграден, за да ти кажа колко си успешен

wpid-tony-robbins-marc-benioff-richard-branson-successful-friends-300x336

Всички сме чували израза “С какъвто се събереш, такъв ставаш” и сме повече или по- малко уверени в правотата му. Това, което наистина ще ви учуди, е степента до която нашата среда влияе на нас, нашия живот и не на последно място – нашия успех.

Сега, помислете си за някой ваш приятел или колега. А сега за някой , който този ваш приятел познава. Сетихте ли се за такъв човек? Сега си помислете за някой , който този човек познава. Приятеля на приятеля на вашия приятел или колега. Мислите ли, че този човек може да повлияе на поведението ви? Мислите ли, че този човек, който въобще не познавате, може да окаже влияние на живота ви?

Всъщност, оказва се, че може. Изследванията доказват , че имате 36 % по- голям шанс да спрете цигарите, ако и ваш приятел спре. Логично е, защото имате по- малко хора за компания за пушене и е по- вероятно и вие да спрете. Но знаехте ли, че ако приятелят на вашия приятел спре цигарите, вашите шансове да спрете са с 29 % по- големи? Че дори ако приятелят на приятеля на вашия приятел спре ( който вие може въобще да не познавате), вашият шанс да спрете цигарите е отново по-голям отколкото, ако този човек не беше спрял цигарите!

А сега си помислете какви са последствията на това откритие в други направления. Колко от хората във вашето обкръжение се стремят към успех и имат цели, които следват? Колко от вашите приятели продължават да учат, да четат и да се развиват?  Ако повечето от хората около вас притежават тези качества, то вашият шанс да изградите същите навици неимоверно се увеличава.

Неизбежно е да не се повлияем от хората, с които прекарваме най- много време. Това, разбира се , не значи да изоставим старите си приятели, просто защото имат вреден навик или нямат същите цели като нас. Нека не забравяме, че като част от този процес, ние също влияем на хората около нас!

Това изследване просто идва да ни покаже, че ако искаме да сме успешни трябва да търсим и да се заобградим с правилните хора. Целенасочено да изградим една мрежа от познанства с хора, които имат подобни стремежи или качествата и навици, които се стремим да изградим.

Както се оказва, освен полезните идеи и контакти, тази мрежа ще ни помогне и по- лесно да изминем пътя към целта!

Факт е, че Финансово успелите хора се обграждат с по-умни или успели от тях. Сред тях са : Ричард Брансън, Тони, Робинс, Марк Бениоф. Джим Рон казва, че е важно да избираме с какви хора се заобграждаме и да на забравяме, че всеки е “осреднената стойност на петте човека, с които прекарва най- много време.”

 

0

Comments