Избягвайте това в СВ-то си!

10-mistakes-3

Изглеждайте професионално като избягвате това в CV-то си!

Като специалист в сферата на човешките ресурси, често съм преглеждал няколко десетки CV-та само за една позиция. Кое обаче отличава тези, които получават обаждане от тези, които просто не изглеждат достатъчно професионално? Когато кандидатствате за отговорна позиция, изискваща опит и искате да оставите прекрасно първо впечатление, избягвайте този елемент в представянето си пред компанията, чието внимание искате да спечелите.

„Бърз, надежден, безшумен, изключителна адаптивност към вашите нужди и с прецизност към всеки детайл. „

„Изключително комуникативен, адаптивен и лоялен. Надежден при изпълнението на задачи, позитивен, амбициозност. Справям се с всяка ситуация. Винаги работя според приоритетите.“

Не съм сигурен дали разбрахте, но първото описание беше на лаптоп, а второто е един обобщен образ на повечето изречения, които присъстват в интересните графи – Допълнителни умения/ Лични умения / Друга квалификация / Допълнителна квалификация. В над 80% от CV-тата, изключвайки тези където тези графи липсват, можете да прочетете подобни изречения.

Ако кандидатствате на позиция в компания, която търси механическа, повтаряща се до безкрайност работа, хей, това е страхотно описание на важните Ви качества.

Но знаем, че искате работа, която да е интересна и да ви изненадва всеки ден и така да учите нови неща. Също така търсите място, където колегите Ви могат да се опишат по-цветно от – „умения за работа в екип, адаптивност, желание за развитие“. Сериозно, какво казвате на колегите си, когато Ви питат да разкажете нещо за себе си? Не твърдя, че CV-то е мястото да оставите всички ваши хобита, мечти и преживявания, но е мястото където да покажете, че има с какво да допринесете за развитието на екипа и на хората в него. И не – компютърна грамотност, няма да ви помогне в това начинание. Ето какво може да използвате в тази част на биографията си, за да избегнете заучените фрази. Като имайте предвид, че отсъствието на тази част от CV-то не е фатално, но пък е страхотна възможност да излезете от заучените фрази на 85% от CV-тата.

Моят съвет е да бъдете конкретни и да давайте реални примери за ситуации, в които се е налагало да изявите някое от тези качества. Или използвайте конкретни резултати, които сте постигнали. Да , със сигурност няма да можете да изброите всички 12 важни качества, които сте видели, че трябва да присъстват в CV-то, но двете, които ще опишете ще оставят добро впечатление у човека, който чете, и ще ви даде тема за разговор на интервюто, която за Вас ще е много добре позната. Например:

Управлението/участието ми в проекта за имплементиране на нова отчетна система в компания Х доведе до спестяване на 13% от разходите и скъсяването на основни процедури за функционирането на бизнеса. “(мислене насочено към оптимизация, комуникативност)

“През първата година в компания У постигнах най-високи продажби в отдела. Ръководих екип от 4 души и в рамките на следващата година с правилното планиране успяхме да подобрим поставената ни цел за резултати с 15%. (умение за постигане на цели, умение за планиране, работа в екип) Комуникативността беше основно качество за работата ми в компанията Z. Комуникирах на дневна база с 5 мениджъри и 10 супервайзора, като предавах важна информация на Счетоводния отдел. Като свързващо звено между тези отдели се налагаше на преработвам и предоставям информацията в разбираеми термини за двата или повече отдели.”  (комуникативност, адаптивност)

“Правилната преценка за значимостта на задачите при работата ми в компания Y, доведе до това, мениджърът да ме помоли за обучение за управление на времето за колегите ми. От тогава и те използват методите ми за управление на времето.”  (приоритизиране, организираност, презентационни умения).

Ето как в шест до десет реда в най-лошия случай, може да подплатите думите с реални примери, които спокойно ще можете да разгърнете в детайли в последваща среща с HR отдела на компанията.

Антон Атанасов

Специалист Човешки Ресурси

0

Comments